Wereldtop ICT komt naar Amsterdam

Vandaag was de kick-off voor een belangrijke ICT-wereldtop in 2010: een select gezelschap van publieke en private partijen wordt in 2010 uitgenodigd om afspraken te maken over het oplossen van sociale en economische problemen met behulp van ICT. Het NFI zal leiding geven aan het thema veiligheid en ICT.

Toepassingen

Tijdens dit World Congress on IT (WCIT) ligt de nadruk op toepassingen van IT, waaronder de aanpak van wereldwijde thema’s als energie, water en veiligheid. Het gaat erom wat de techniek kan betekenen voor eindgebruikers. Op deze wereldtop komen aanbieders, afnemers en eindgebruikers van IT-technologie samen in één setting. Partners als IBM, Cap Gemini en Micosoft gaan thema’s mee vormgeven.

Veiligheid

Voor elk thema is aan marktpartijen gevraagd om invulling te geven. Het onderwerp veiligheid en IT wordt geleid door het NFI. Trackleader Tjark Tjin-A-Tsoi, algemeen directeur van het NFI, zegt hierover: “Door het toenemende gebruik van ICT ontstaan er ook nieuwe veiligheidsvraagstukken, van cyberterrorisme tot aanvallen met virussen. Forensische digitale technologie is één van de snelst groeiende gebieden binnen het NFI. Het is goed dat tijdens het WCIT binnen de track Safety ook aandacht wordt besteed aan de duistere zijde van de digitale wereld en dat met zowel private als publieke partijen de aanpak van dergelijke veiligheidsvraagstukken kan worden verkend." 

Ambities

Het Ministerie van Economische Zaken en de gemeente Amsterdam zijn mede gastheer van het WCIT. Staatssecretaris Heemskerk, burgemeester Job Cohen en voorzitter van de Stichting Voorbereiding WCIT Coks Stoffer hebben vandaag hun ambities voor 2010 gepresenteerd. 
De bijdrage van het NFI is een logische stap na het innovatiecongres dat het NFI in oktober 2008 organiseerde, en past geheel in zijn research & development-strategie om (o.a.) meer met het bedrijfsleven te willen samenwerken.

Het WCIT is de belangrijkste IT-topconferentie ter wereld, dat iedere twee jaar politici, ICT-bedrijven, CEO’s en topmanagers van bedrijven en overheden bij elkaar brengt. In 2010 vindt de conferentie plaats in Amsterdam, van 25-27 mei.