NFI levert cruciaal DNA-bewijs in opgeloste Australische cold case

NFI levert cruciaal DNA-bewijs in opgeloste Australische cold case

Vandaag werd een 68-jarige Australiër door de rechter in Adelaide (Australië) schuldig bevonden aan de ontvoering van en moord op het 10-jarige meisje Louise Bell. Louise verdween in 1983 spoorloos in haar woonplaats Adelaide.

In 2012 vroeg de South Australia Police aan het Nederlands Forensisch Instituut om in deze zaak met behulp van de nieuwste DNA-technieken onderzoek uit te voeren. Met succes.

DNA detail

Match

De cold case zaak werd bijna dertig jaar na haar verdwijning opnieuw opgepakt. Het enige dat van het slachtoffer werd teruggevonden, was het bovenstuk van haar pyjama dat zij droeg tijdens haar verdwijning en een set oorbellen. Sporen die door de Australische onderzoekers op haar pyjama waren gevonden, werden opgestuurd naar het NFI. Van één van die sporen werd vervolgens bij het NFI een DNA-profiel verkregen van een man. Dit werd vergeleken met het DNA-profiel van een verdachte die op dat moment in beeld was bij de politie. Zijn DNA-profiel matchte met het profiel van het spoor.

Een statistische analyse wees uit dat de kans dat dit DNA-profiel zou worden gevonden bij een willekeurige man kleiner is dan 1 op 1 miljard. Twee DNA-deskundigen van het NFI reisden vervolgens naar Australië om te getuigen in de rechtszaak die hier later op volgde.
In december maakt de Supreme Court of South Australia de straf bekend in deze zaak.

Internationale media over deze zaak: