Oudste DNA-match in strafzaak

Oudste DNA-match in strafzaak

In de DNA-databank voor strafzaken heeft eind 2016 de oudste DNA-match plaatsgevonden. Het gaat om een match tussen een DNA-profiel van een verdachte en een DNA-spoor uit een verkrachtingszaak uit 1995. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bracht de politie op de hoogte en verder onderzoek door de politie leidde tot de aanhouding van een 40-jarige verdachte.

De man moest in 2016 gedwongen DNA afstaan voor opname in de DNA-databank voor strafzaken, omdat hij was veroordeeld voor een ander geweldsmisdrijf. De DNA-profielen van veroordeelden worden vergeleken met DNA-profielen van sporen die in de loop der jaren zijn opgenomen in de databank.

Bijna 22 jaar oude verkrachtingszaak

De politie pakte de verdachte maandagochtend op verdenking van verkrachting op. Het misdrijf vond plaats op 2 maart 1995 in Den Bosch. De verdachte was destijds 18 jaar oud. De politie stelde destijds wel sporen veilig, maar dat leidde niet tot de aanhouding van een verdachte. Daarom werd het onderzoek stilgelegd.

Kwart miljoen profielen van personen

In de DNA-databank voor strafzaken staan inmiddels ruim 250.000 DNA-profielen van personen en ruim 70.000 sporen. Ongeveer 55 procent van alle opgenomen sporen kan worden gekoppeld aan een verdachte. Gemiddeld vinden iedere week 108 matches plaats tussen personen en sporen. In 90 procent van de gevallen gaat het om inbraakzaken. Bij de overige 10 procent is sprake van zaken als moord, doodslag of een zedenmisdrijf.

Eerdere 'oude matches'

De match in deze verkrachtingszaak geldt als oudste DNA-match in de DNA-databank voor strafzaken. Een DNA-match in de zaak rond de moord op Andrea Luten betekende na 17 jaar een doorbraak. In de zaak die bekendstaat als de Utrechtse serieverkrachter kwam na een DNA-match na 19 jaar een verdachte in beeld.