Serious gaming met het OM

Serious gaming met het OM

Er is een moord gepleegd, los jij ‘m op? In de serious game De Moordzaak, ben jij de officier van justitie en geef je leiding aan het onderzoek door de politie.

Wie betrek je er nog meer bij om de zaak op te lossen? Geef je het Nederlands Forensisch Instituut opdracht om sporen te onderzoeken? Vraag je toestemming aan de rechter-commissaris om de telefoon van de verdachte te tappen? Wanneer heb je genoeg bewijs en beslis je om de verdachte aan te houden? Kortom: jij neemt belangrijke beslissingen om er voor te zorgen dat de verdachte voor de rechter komt.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een serious game ontwikkeld die is gebaseerd op een echte zaak en in grote lijnen laat zien wat er komt kijken bij een moordonderzoek. In de serious game moet de speler ook besluiten wat hij of zij doet met de informatie die de sectie bij het NFI oplevert.

Officier van justitie Gabrielle Hoppenbrouwers neemt de spelers in het spel mee door de verschillende fasen van het onderzoek aan de hand van een aantal vragen. De speler krijgt door de game inzicht in het werk van de officier van justitie en ervaart de complexiteit van het werk. Ook wordt duidelijk hoe het OM in zo’n onderzoek samenwerkt met de politie, het NFI, Opsporing Verzocht en het Pieter Baan Centrum.

Speel de serious game van het OM: https://www.om.nl/moordspel