Vakbijlage Forensische knopenanalyse (versie 1.3)

Forensische knopenanalyse (FKA) kan informatie verschaffen over bijvoorbeeld de vaardigheden, hobby of beroepsgroep van de knopenlegger. In zaken waarbij slachtoffers van misdrijven zijn gebonden, opgehangen en/of verpakt met bindmiddelen of in zaken met vermoedens van zelfdoding kan een analyse van de aangetroffen knopen richting geven aan het opsporingsonderzoek.

In het dagelijks leven worden knopen veelvuldig gebruikt. Wanneer het niet is om een vuilniszak dicht te binden of de scheerlijnen van een tent vast te zetten, dan is het wel bij het strikken van schoenveters of in de zeil- en bergsport. Touwen en knopen worden ook aangetroffen in mogelijk delictgerelateerde context, zoals bij  geweldsdelicten, zelfdoding of wanneer deze zijn gebruikt om personen vast te binden of te stranguleren. Hierbij worden de meest uiteenlopende materialen aangetroffen: elektriciteitssnoer, polypropyleen touw, hennepkoord, visdraad en sleepkabels. Ook worden wel bindingen aangetroffen met  kledingstukken, zoals spijkerbroeken of bh’s.