Advancing Forensic Medicine

Wanneer is iemand overleden? En hebben verwondingen of andere medische oorzaken tot de dood geleid? Het zijn vragen die de forensisch-medische disciplines pathologie, toxicologie, geneeskunde, radiologie en antropologie beantwoorden.

Bij het Nederlands Forensisch Instituut zijn zowel forensisch-medische als natuurwetenschappelijke onderzoeksgebieden ondergebracht. Dat is zeer uniek in het forensisch domein en biedt bijzondere mogelijkheden voor interdisciplinair forensisch onderzoek bij onder meer zware mishandeling, seksueel geweld en doodslag of moord.

Binnen het onderzoeksprogramma Advancing Forensic Medicine werken forensische en medische experts intensief samen aan forensische innovaties en methodes die helpen bij het vaststellen van een tijdsinterval van overlijden of opgelopen letsel(s) en de wijze waarop deze zijn ontstaan.

De experts passen hierbij de laatste kennis en technologie uit de reguliere gezondheidszorg toe, zoals MRI en CT. Het NFI investeert in de samenwerking met de kliniek en academie en werkt dan ook nauw samen met onder andere het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, de Faculty of Health, Medicine en Life Science van de Universiteit Maastricht. Ook participeert het NFI in het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK).

De experts passen de laatste kennis en technologie uit de reguliere gezondheidszorg toe, zoals MRI en CT.