Mannelijke dader beter te identificeren

Onderzoekers van Erasmus MC hebben een manier ontdekt om in forensisch DNA-onderzoek van het Y-chromosoom onderscheid te kunnen maken tussen generaties mannelijke familieleden.

Tot op heden konden zogenoemde Y-chromosoom markers (Y-STRs) alleen worden gebruikt voor identificatie van groepen mannelijke familieleden, maar niet van individuele mannen. De onderzoekers vonden een set Y-STR markers, die goed gebruikt kan worden voor het identificeren van individuele mannen. Dit is onder meer van groot belang bij forensisch DNA-onderzoek in zedendelicten waarbij het sporenmateriaal zeer weinig DNA van de mannelijke donor bevat. De onderzoekers publiceren hun bevindingen in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The American Journal of Human Genetics.

Prof. dr. Ate Kloosterman van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI): "Met de nieuwe kennis kunnen we binnenkort Y-chromosomale DNA-profielen met een veel hogere zeldzaamheidswaarde vervaardigen. Hierdoor wordt de bewijswaarde van het onderzoek veel hoger. Dit kan ons ook helpen bij het identificeren van stoffelijke resten van ongeïdentificeerde mannen. Wanneer straks door nieuwe wetgeving DNA-verwantschapsonderzoek in strafzaken mogelijk is, zal het specifiekere Y-chromosomaal DNA-onderzoek ook hier een belangrijke rol gaan spelen."

Het onderzoek van Erasmus MC is mogelijk gemaakt door subsidies van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en van het Netherlands Genomics Initiative (NGI)/NWO in het kader van het Forensic Genomic Consortium Netherlands (FGCN).