DNA-profiel uit hondenpoep lastig

Het CDA in de gemeente Lingewaard wil DNA-gegevens van honden opslaan om te achterhalen welke hondeneigenaar de poep van zijn hond niet opruimt. Daarvoor moet het DNA-profiel van honden worden opgeslagen in een speciale databank. Het maken van zo'n DNA-profiel op basis van uitwerpselen is echter lastig.

De plannen van het CDA in Lingewaard omvatten het afnemen van wangslijmvlies van honden, om zo een DNA-profiel te kunnen opslaan in een speciale databank. Als er dan hondenuitwerpselen worden aangetroffen op straat, zou een DNA-profiel uit die uitwerpselen vergeleken moeten worden met de profielen in de databank, om zo de hond te vinden die de uitwerpselen heeft achtergelaten, en daarmee de eigenaar die de poep niet heeft opgeruimd.

Niet-humaan DNA

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt zogenoemd niet-humaan DNA: DNA van planten en dieren. Het is echter lastig om een DNA-profiel uit poep te halen. Uitwerpselen bevatten voornamelijk bacteriƫn en bestaan maar voor een klein deel uit darmcellen, die nodig zijn om een DNA-profiel te maken. Bovendien breekt DNA af onder invloed van direct zonlicht, vocht en warmte.

Dat betekent dat wanneer je een goed DNA-profiel uit hondenuitwerpselen wilt halen, de poep afhankelijk van de weersomstandigheden zo snel mogelijk nadat die op straat is beland, moet worden 'bemonsterd'. Dus hoe 'verser' de uitwerpselen, hoe meer kans op een goed DNA-profiel.