Voorfase DNA-onderzoek Nicky Verstappen van start

Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie gaan vooruitlopend op het grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak Nicky Verstappen starten met één-op-één DNA-onderzoek bij ongeveer 1.500 mannen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voert dit onderzoek in opdracht van politie en OM uit.

De groep mannen is na een zorgvuldige afweging geselecteerd door het onderzoeksteam. Medewerking hieraan is vrijwillig, waarbij niemand van de benaderde personen de status van verdachte heeft. Met het onderzoek willen de politie en het OM Limburg in eerste instantie personen uitsluiten als betrokkene.

De groep is onder andere samengesteld uit personen die voorkomen in het dossier dat in de afgelopen negentien jaar is opgebouwd en een groep personen waarvan bekend is dat zij destijds op de Brunssumerheide kwamen. De mannen worden benaderd met de vraag om vrijwillig DNA af te staan. Dit is vooruitlopend op het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek dat begin 2018 in Limburg zal worden gehouden.

Van de deelnemers wordt wangslijmvlies afgenomen, dat anoniem naar het NFI wordt gestuurd. Persoonsgegevens zijn bij het NFI niet bekend.

Werkwijze afname

Van de deelnemers wordt wangslijmvlies afgenomen, dat anoniem naar het NFI wordt gestuurd. Persoonsgegevens zijn bij het NFI niet bekend. Het DNA-profiel wordt door het NFI uitsluitend één-op-één vergeleken met de aangetroffen DNA-profielen in het onderzoek Nicky Verstappen. Indien er geen match is, wordt het DNA-profiel vernietigd. Dit gebeurt zodra het onderzoek is afgerond en het NFI hiertoe opdracht heeft gekregen van het OM. Dit is wettelijk verplicht in Nederland. Het vernietigen wordt dan ook publiek bekendgemaakt.

Opheldering over dood Nicky Verstappen

De één-op-één DNA-afname is de volgende stap in het DNA-onderzoek dat wordt uitgevoerd om opheldering te krijgen over de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. In het verleden zijn de aangetroffen DNA-sporen in het onderzoek al vergeleken met de DNA-profielen in de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken. In deze landelijke database zitten ongeveer 260.000 DNA-profielen van personen. Dit onderzoek heeft geen resultaat opgeleverd. Het OM Limburg en de politie is er alles aan gelegen om deze zaak op te lossen.

Grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek in 2018

Een speciaal projectteam is momenteel bezig met de voorbereidingen voor het grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek, waarbij via DNA in de familiare lijn gezocht zal worden naar de donor van de sporen. In het eerste kwartaal van 2018 start dit grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek.