Grootste DNA-verwantschapsonderzoek ooit

Om antwoord te krijgen op de vraag wat er in augustus 1998 met de 11-jarige Nicky Verstappen is gebeurd, begint op zaterdag 24 februari een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. Zo’n 21.500 mannen worden uitgenodigd om vrijwillig DNA af te staan. Dit is het grootste anonieme DNA-verwantschapsonderzoek dat ooit in Nederland heeft plaatsgevonden. 

Via het DNA-materiaal zoekt het NFI naar overeenkomsten in de mannelijke familielijn naar overeenkomsten met de destijds veilig gestelde sporen. Deze afname is een groot logistiek proces.  Zo’n 21.500 mannen ontvangen in februari via de post een persoonlijke uitnodiging  om vrijwillig DNA  af te staan op verschillende afnamelocaties .

De mannen die worden uitgenodigd zijn geen verdachten.

Autosomaal DNA-onderzoek

Het onderzoek kent twee  varianten: autosomaal DNA-onderzoek en DNA-verwantschapsonderzoek. In oktober is het NFI al begonnen met een autosomaal DNA-onderzoek. Dit betekent dat we het afgegeven DNA één-op-één vergelijken met de veilig gestelde sporen in het onderzoek.
De circa 1500 mannen die uitgenodigd worden om vrijwillig DNA af te staan, zijn mannen die bekendheid hebben met de Brunssummerheide , bijvoorbeeld omdat ze daar in 1998 regelmatig kwamen, aan sport deden, recreëerden of werkten.

Match

Als er een overeenkomst is tussen een familielijn en de veilig gestelde sporen, dan is het noodzakelijk om nader onderzoek te doen. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft minimaal zes tot twaalf maanden nodig om het DNA te verwerken. Als er een match is met een mogelijk familielid, wordt een stamboomonderzoek uitgevoerd. 

Match in eerder DNA-verwantschapsonderzoek

Een eerder verwantschapsonderzoek in de cold case van Milica van Doorn heeft geresulteerd in de aanhouding van een 47-jarige Zaandammer. Het onderzoeksteam kwam de verdachte op het spoor door het DNA-verwantschapsonderzoek dat het Nederlands Forensisch Instituut uitvoerde. De verdachte was een familielid van iemand die in het kader van het verwantschapsonderzoek vrijwillig DNA-materiaal heeft afgestaan.

Meer informatie

Kijk op de website van de politie