Uitspraak gebruik Ennetcom-data: Hansken doorstaat juridische toets

Met de uitspraak van de rechter dat de 3,6 miljoen versleutelde berichten afkomstig van de Ennetcom-servers in Canada door het Openbaar Ministerie (OM) op rechtmatige wijze zijn verkregen en onderzocht, doorstaat forensische zoekmachine Hansken van het NFI de juridische toets.

Het Nederlands Forensisch Instituut ontwikkelt de forensische zoekmachine sinds 2012 om de groeiende hoeveelheden data in strafzaken snel en makkelijk doorzoekbaar te maken.

Voor het eerst ter discussie

Hansken werd de afgelopen jaren in ruim 500 zaken gebruikt. Nooit eerder werd de werking van de zoekmachine zo uitgebreid ter discussie gesteld als door advocate Inez Weski bij de verdediging van Naoufal F. Haar vragen richtten zich vooral op de gevolgde kwaliteitsprocedures. Hoe is de data in Hansken ingevoerd? Is de data bewerkt? Hoe nauwkeurig is Hansken? 

Hulpmiddel bij onderzoek data

Hansken is geen onderzoeksmethode. Het is uitsluitend een middel dat helpt bij het onderzoeken van grote hoeveelheden data en de aangetroffen informatie op geen enkele wijze beïnvloedt. 

Gestelde voorwaarden

De rechter in Canada stelde aan het gebruik van de Ennetcom-data de voorwaarde dat niet in alle zaken alle data mag worden gebruikt. Het OM moet vooraf aan de rechter voorleggen welke informatie het wil onderzoeken. Na goedkeuring van de rechter wordt deze selectie met behulp van Hansken uit de totale data gefilterd en toegankelijk gemaakt voor de onderzoekers van de politie.

Vrachtwagen vol informatie

Als je alle data die in deze zaak zijn doorzocht zou uitprinten, kun je een vrachtwagen volledig vullen met dubbelzijdig geprint A4. Het niet geautomatiseerd doorzoeken is een enorme klus, die ontzettend veel tijd en capaciteit kost.

Vertrouwen

Het team van digitaal forensisch deskundigen dat Hansken heeft ontwikkeld en dagelijks aan Hansken werkt, is blij dat de rechter vertrouwen heeft in de werking van de forensische zoekmachine.

Meer informatie

Hansken

Link naar uitspraak: (vanaf punt 7 gaat het over Hansken)