NFI: maatregelen tegen manipulatie van bloedmonsters alcoholcontrole

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft extra maatregelen genomen om manipulatie met bloedmonsters te voorkomen. In diverse media is vorig jaar melding gemaakt van een NFI-medewerkster die haar eigen bloedmonsters zou hebben gemanipuleerd, om te verhullen dat ze met een te hoog alcoholpromillage achter het stuur zat. De uitslagen van de blaastest weken behoorlijk af van die van haar bloed. De vrouw wordt er van verdacht zichzelf te hebben willen vrijpleiten door haar eigen bloedmonsters te manipuleren.

Medewerkers van het NFI moeten bij hun leidinggevende melden als zij in contact zijn gekomen met politie of justitie. De onderzoeken vinden dan buiten het NFI plaats.

De medewerkster is gedurende het strafproces geschorst. Op verzoek van het NFI heeft de inspectie van Justitie en Veiligheid een onderzoek ingesteld. Inmiddels zijn al maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Gebouw van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aan de Laan van Ypenburg in Den Haag.

Onderzoek

Het Openbaar Ministerie en het NFI nemen deze kwestie hoog op. Uiteraard is direct een onderzoek gestart, toen de verdenking ontstond. Tevens heeft het NFI de inspectie Veiligheid en Justitie gevraagd te onderzoeken hoe de procedures zijn geborgd om de mogelijkheid van een herhaling te voorkomen. De inspectie heeft onderzocht of er mogelijkheden zijn om het resultaat van het onderzoeksproces te beïnvloeden door manipulatie. Het rapport daarover is vandaag gepubliceerd.

Reputatie

‘Dit is een ernstige aantasting van de integriteit en de reputatie van het Nederlands Forensisch Instituut,’ zegt algemeen directeur Peter van den Elzen. ‘We zijn daarom direct ook zelf gaan onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren en hebben daarop maatregelen genomen. We werken hier allemaal aan waarheidsvinding, voor een veiligere samenleving. Daarbij hebben we duidelijke afspraken met elkaar, zoals het laten controleren van je werk door een collega.'

Van den Elzen weet hoe geschokt de medewerkers van het NFI waren na dit incident: ''De werknemers hebben een meer dan groot rechtvaardigheidsgevoel. Dit voorval schaadt de reputatie van het NFI en haar medewerkers. En toch, honderd procent kan je het niet voorkomen. Het blijft natuurlijk mensenwerk. Er kunnen altijd fouten worden gemaakt. Na deze bewuste fout die helaas door een medewerker is gemaakt, hebben we de regels rondom het werken met stukken van overtuiging nóg verder aangescherpt. Dat gezegd hebbende: de basis blijft altijd de integriteit van onze medewerkers'.