Samenwerking tegen mensensmokkelaars

Europol en het NFI hebben onlangs samengewerkt in een uniek project over onderzoek naar mensensmokkelbendes in de Middellandse Zee.

Europol wil met dit project proberen te achterhalen hoe de criminele netwerken rondom de migrantenstromen in de Middellandse Zee werken en onderzoeken of via de materialen die de smokkelaars gebruiken, deze criminelen ook kunnen worden getraceerd.

Met diverse initiatieven probeert Europol ook bewustwording bij de Europese burgers te creƫren. Zo hebben ze in een rubberen boot ballonnen met helium gezet, elke ballon vertegenwoordigde een man, vrouw of kind aan boord. Hiermee kreeg de toeschouwer een goed beeld van hoe volgepakt de boten vaak zijn.

Aan het NFI werd de vraag gesteld om mee te denken over strategieƫn voor forensisch onderzoek aan de rubberen boot, de zwemvesten en de motor. Met de adviezen van het NFI kan Europol bepalen of het in de toekomst mogelijk zou kunnen zijn om de herkomst van de gebruikte materialen te achterhalen. Hierdoor zouden wellicht de smokkelbendes kunnen worden getraceerd.

Lees hierover meer en bekijk de video van Europol.