Jubileumcongres NFI Fast Forward - Samenwerking en versnelling

Het 20-jarig bestaan van het NFI werd maandag 25 november gevierd met het congres NFI Fast Forward, waar de aanwezigen bijgepraat zijn over de innovaties waaraan het NFI werkt. Versnelling en tijdigheid zijn de belangrijkste speerpunten van het NFI voor de toekomst.

Waarnemend algemeen directeur Annemieke de Vries gaf de aanwezigen inzicht in hoe die versnelling er in de praktijk uitziet. Zij gaf voorbeelden van innovaties op het gebied van DNA-onderzoek, Toxicologie, Verdovende Middelen en Digitaal Forensisch Onderzoek.

*Intro muziek speelt*

Inserts:
Gasten registreren zich voor het evenement.

Welkomstwoord Annemieke de Vries:
Van harte welkom bij het Nederlands Forensisch Instituut. Ik ben heel erg blij te zien dat u met zoveel mensen bent gekomen om met ons ons twintigjarig bestaan te vieren.Daar zijn wij uiteraard heel trots op.

Talking head Annemieke de Vries:
Ik was zelf erg blij met de toespraak van de minister van Justitie en Veiligheid minister Grapperhaus. Omdat hij precies het punt raakte: We moeten vooral door met gezamenlijk het forensisch onderzoek beter vormgeven maar wel met aandacht voor de mens
en ook voor de zaken.

Talking head Ferd Grapperhaus:
Ik zie een heel goede toekomst voor me.In de eerste plaats: Het NFI is absoluut onmisbaar in de opsporing, een heel belangrijke schakel. Op de tweede plaats onovertroffen. De kennis die we hier hebben is heel groot en die wordt ook geroemd. En het laatste is natuurlijk onafhankelijk. En dat is iets wat in de opsporing en dus ook
voor de maatschappij van heel groot belang is.

Inserts:
Gasten ontmoeten elkaar tijdens de borrel.

Talking head Mirjam Warnaar:
Ik word altijd heel erg enthousiast van allerlei NFI'ers die hun innovaties tonen maar ook innovaties die nog in ontwikkeling zijn, waardoor je dan gelijk gaat nadenken als OM'er: Maar wat hebben we daaraan in onze strafzaken en hoe gaan we die dan vervolgens ook uitvoeren?

Talking head Henk van den Heuvel:
Het NFI is een heel belangrijke organisatie omdat zij veel en goed onderzoek doen
op het gebied van forensisch bewijs. Forensisch bewijs speelt in de rechtszaken
steeds vaker een rol naast het tactisch bewijs. Het forensisch bewijs wordt steeds belangrijker.

Talking head Ruud Staijen:
Wij willen graag samen met het NFI kunnen bewijzen dat iemand iets gedaan heeft of iets niet gedaan heeft. En het NFI heeft heel veel kennis van de stille getuigen. De sporen die achterblijven bij een misdrijf.

Talking head Annemieke de Vries:
Juist het informatie delen en die kennis overbrengen naar de andere partners is iets dat we nog nadrukkelijker kunnen vormgeven in de nabije toekomst.

Eindplaat:
Nederlands Forensisch Instituut. Ministerie van Justitie en Veiligheid

www.forensischinstituut.nl

Minister prijst onafhankelijkheid en expertise

Tijdens het congres waren ook diverse externe sprekers aanwezig. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid prees het NFI tijdens zijn toespraak om zijn onafhankelijkheid en expertise en sprak zijn vertrouwen uit in de toekomst van het instituut.

Verder zette strafrechtadvocaat Paul Acda de keerzijde van forensisch onderzoek uiteen en liet zien hoe onzorgvuldigheid en vooringenomenheid in buitenlandse zaken tot gerechtelijke dwalingen hebben geleid. Acda riep het NFI op om te blijven innoveren, maar wees tegelijkertijd veel aandacht te blijven besteden aan zorgvuldigheid.