Nieuw boek van DNA-deskundige Lex Meulenbroek

DNA-deskundige Lex Meulenbroek heeft samen met advocaat-generaal Diederik Aben van de Hoge Raad het boekje ‘Een hooiberg vol spelden’ geschreven. Dagblad NRC schreef hier 16 december over.

Het boek geeft een overzicht van de ontwikkelingen van forensisch onderzoek met gebruik van particuliere DNA-databanken. Deze databanken zijn opgericht om geïnteresseerden in stamboomonderzoek te helpen met zoeken naar familieleden.

Toen vorig jaar de Golden State Killer in de VS werd gepakt, bleek dat de politie met oud sporenmateriaal een nieuw DNA-profiel van de dader hadden laten maken en via stamboomonderzoek tot de dader is gekomen.

Een doorbraak, maar wat zijn de maatschappelijke en ethische consequenties hiervan? En kunnen we deze techniek ook inzetten in Nederland? Aben en Meulenbroek geven de lezer voldoende achtergrond en informatie om dat maatschappelijke debat te kunnen voeren.

Het boek 'Een hooiberg vol spelden' verschijnt op 17 december.