NFI lanceert podcastserie over forensisch onderzoek

In de podcastserie ‘De stille getuige’ vertellen forensisch onderzoekers van het NFI over hun werk. In iedere podcast komen verschillende deskundigen aan het woord. De eerste twee afleveringen zijn vanaf 8 januari online te beluisteren.

De serie wordt in opdracht van het NFI gemaakt door NRC XTR Branded Content.

Hoe ducttape een dader kan helpen ontmaskeren

verschillende soorten misdrijven, zoals bij drugshandel om drugs te verpakken of bij mishandeling of moord om het slachtoffer vast te binden.

De deskundigen van de deskundigheidsgebieden DNA, Vingersporen en Kras- Indruk, en Vormsporen vertellen hoe zij te werk gaan in hun zoektocht naar sporen die mogelijk naar een verdachte kunnen leiden.

Digitaal forensisch onderzoek naar versleutelde gegevens

In de tweede podcast die live staat, geven digitaal forensisch deskundigen uitleg over het onderzoeken van versleutelde gegevens, het kraken van wachtwoorden en de zoektocht naar illegaal digitaal materiaal op de computer van een verdachte. Dit laatste doen zij om te achterhalen of het zogeheten ‘hackersverweer’ van een verdachte hout snijdt of dat de digitale sporen op de computer juist op actief gebruik van de verdachte zelf duiden.

Onderzoek op activiteitniveau als rode draad

Rode draad in de serie is het steeds vaker voorkomende onderzoek op activiteitniveau waarbij de centrale vraag niet is van wie achtergelaten sporen afkomstig zijn, maar hoe sporen op een plaats delict of bewijsstuk terecht zijn gekomen.

Ook op Spotify en iTunes te beluisteren

Na deze twee podcasts verschijnen de komende maanden nog vier nieuwe afleveringen. De podcasts zijn te beluisteren op de website van NRC XTR, via Spotify en iTunes.