Forensisch toxicoloog Lennaert Borra

Wil je weten wat een forensisch toxicoloog bij het NFI doet? Lees hier het verhaal van Lennaert.

Ik vind het elke dag weer bijzonder en mooi om te helpen de puzzel op te lossen en zo een bijdrage te leveren aan waarheidsvinding.

In maart 2018 ben ik als forensisch toxicoloog in opleiding bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) begonnen. In februari doe ik examen.

De forensisch toxicologen van het NFI zijn allemaal apotheker, een vereiste. Na mijn studie heb ik eerst in het ziekenhuis gewerkt en volgde ik de opleiding tot ziekenhuisapotheker. Het onderdeel toxicologie vond ik het leukst. Vooral de acute intoxicaties, oftewel vergiftigingen.

Tijdens die opleiding ben ik voor presentaties en een rondleiding bij het NFI geweest. Ik ontdekte daar hoe interessant en uitdagend  de forensische wereld is. Forensisch onderzoek is als je het zo mag noemen ‘sexy’, door  de spannende context die een misdrijf meebrengt.

Als forensisch toxicoloog onderzoek ik allerlei soorten zaken waar giftige stoffen een rol kunnen spelen, bij zowel dode als levende mensen. Denk aan een verdachte die mogelijk onder invloed een verkeersongeluk veroorzaakte, een mogelijke bedwelming van een slachtoffer dat is verkracht of een gifmoord. 

Standaard onderzoeken we lichaamsvloeistoffen, zoals bloed en urine, op de aanwezigheid van  een groot aantal verschillende soorten toxische stoffen. Vervolgens bepalen wij de concentratie van de aanwezige stoffen en in hoeverre die van invloed kunnen zijn geweest op  een specifieke zaak.

Mooi aan mijn werk bij het NFI is dat ik met veel verschillende deskundigheidsgebieden onder één dak samenwerk zoals forensisch artsen en forensisch pathologen.  Als ik een nieuwe stof in een lichaam vind, loop ik bijvoorbeeld langs mijn collega’s bij de afdeling Verdovende Middelen, om te vragen of zij die al eens hebben gezien.

Verder is het vertalen van de technisch analytische resultaten naar een specifieke casus erg interessant. Zo kunnen er na de dood schommelingen ontstaan in concentraties van bepaalde stoffen in het bloed. Dat vraagt om de nodige kennis en expertise. Bijvoorbeeld GHB , een populaire recreatieve drug, is tevens een lichaamseigen stof die ook na het overlijden in een lichaam wordt gevormd. Het aantreffen van GHB in een lichaam hoeft dus niet misdaadgerelateerd te zijn.

De forensisch toxicoloog schrijft zijn onderzoeksbevindingen uiteindelijk op in een rapport, dat betekenis krijgt in de rechtszaal. Ik probeer mijn rapportages zo helder mogelijk voor rechters op te schrijven, zodat zij tot een oordeel kunnen komen. Ik vind het elke dag weer bijzonder en mooi om te helpen de puzzel op te lossen en zo een bijdrage te leveren aan waarheidsvinding.

Bekijk hier alle vacatures bij het NFI