Programma Opschaling en Ketenimplementatie Hansken van start

Met een kick-off bijeenkomst op donderdag 16 januari 2020 is het programma OK Hansken van start gegaan. Samen met vertegenwoordigers van de Politie, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst, Koninklijke Marechaussee, Inspectie SZW, Inspectie Leefomgeving en Transport, het Openbaar Ministerie en het ministerie van J&V, gaf Annemieke de Vries (waarnemend algemeen directeur van het NFI) het startsein.

Annemieke de Vries (waarnemende algemeen directeur NFI) gaf het startsein voor het programma Opschaling en Ketenimplementatie Hansken.

De aanwezige organisaties verenigen zich in de ‘Hansken community’ en gaan zich gezamenlijk inzetten voor de doorontwikkeling van het product (de forensische zoekmachine) en het delen van digitaal forensische kennis. De wereld verandert in een razendsnel tempo, de digitale opsporing kan niet achterblijven. Het wordt tijd voor een platform waarmee de opsporing op een gebruiksvriendelijke manier in grote hoeveelheid data kan rechercheren.

Een belangrijke pijler is het vergroten van het (inter)nationale gebruik van dit digitaal forensische platform. De organisaties gaan kennis en expertise structureel delen om Hansken in de toekomst te blijven verbeteren. Dit alles vanuit de doelstelling om de onderzoekskracht te vergroten.

Martijn Egberts (Landelijk Cyber Officier van het OM) verwoordde het belang van het programma als volgt: “Het biedt ons de kans om professioneel onderzoek te verrichten aan digitaal bewijsmateriaal.  Waarbij er ook oplossingen zijn voor gedegen contra expertise aan het veiliggestelde materiaal. En dat is ontzettend belangrijk, omdat steeds meer bewijsmateriaal in digitale vorm wordt verzameld.”

Hansken Community

Opsporingsinstanties uit Zweden, Noorwegen, Duitsland en Spanje hebben al aangeven dat ze verregaande interesse hebben om ook met Hansken te gaan werken. Ze willen hun bijdrage leveren - aan de community die zich richt op de doorontwikkeling van Hansken en op het delen van kennis die wordt toegepast in Hansken. “We zijn ambitieus. In samenwerking met de verschillende opsporingsdiensten in Europa en Academia kunnen we met vertrouwen de toekomstige ontwikkelingen vorm gaan geven”, aldus Katja van Hoever (Informatiemanager Politie).

De Vries gaf in haar speech aan dat ze blij en trots is dat het NFI aan de wieg heeft gestaan van de forensische zoekmachines Xiraf en Hansken. “In het begin was het een periode van pionieren, improviseren en innoveren. Maar nu staat er een robuust, jong volwassen product. Hansken heeft zijn waarde voor de keten al bewezen in diverse strafrechtelijke onderzoeken en rechtszaken."

Samenwerkingsovereenkomst tekenen

Binnenkort tekenen alle aanwezige partijen een samenwerkingsovereenkomst waarmee ze zich committeren aan de gezamenlijke doorontwikkeling van Hansken en het delen van kennis. De community heeft niet voor niets als motto: ‘kennis delen, samen sterker’.