NFI te zien in televisieprogramma Misdaadcollege

Diverse deskundigen van het NFI zijn vanaf dinsdag 19 mei te zien in het televisieprogramma Misdaadcollege van omroep WNL, op NPO1. Zij geven daar een minicollege over hun vakgebied.

In Misdaadcollege vertellen onder meer politie , OM en het NFI in vier verschillende afleveringen hoe zij geruchtmakende zaken wisten op te lossen. Forensisch patholoog Vidija Soerdjbalie-Maikoe, vingersporendeskundige Marcel de Puit en forensisch beeldonderzoeker Arjan Mierement verzorgen een mini-college over hun vakgebied.

Vanuit de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht, beter bekend als “De Lik’ geven de onderzoeksteams van de politie, de officier(en) van justitie, forensisch specialisten en andere directbetrokkenen onder leiding van Rick Nieman openheid van zaken. Daarnaast gaan ze dieper in op de vraag hoe zij het onderzoek zelf hebben beleefd en welke moeilijkheden ze tegenkwamen om de zaak tot een goed eind te brengen. Gedurende de uitzending kan het publiek, dat vanwege de Corona-maatregelen op afstand meekijkt via Zoom, vragen stellen.

Beeld: ©Valerie Kuypers / Valerie Kuypers

Geruchtmakende zaken

De zaken die in de tweede vierdelige reeks van ‘Misdaadcollege’ worden behandeld, zijn: de ‘seriesteker’ die Egmond en omstreken in 2018 en 2019 maanden in zijn greep hield; grootschalige kinderuitbuiting in Amsterdam, waarbij Oost-Europese kinderen gedwongen werden om te zakkenrollen; de gruwelijke moord op de Rotterdamse krantenbezorgster Anita van Dijk in 2016 én de klopjacht op de ‘Nederlandse Bonnie en Clyde’, die in 2014 een spoor van geweld trokken door Oost- en Noord-Nederland.

Meer info:

Misdaadcollege is vanaf dinsdag 19 mei 4 weken lang te zien op NPO1 om 21.30, direct na Opsporing Verzocht.

  • 19 mei – zaak van de Noord-Hollandse ‘seriesteker’ (met een bijdrage van Arjan Mieremet)
  • 26 mei – zaak van de internationale kinderuitbuiting
  • 2 juni – zaak van de moord op krantenbezorgster Anita van Dijk (met een bijdrage van Vidija Soerdjbalie-Maikoe)
  • 9 juni – zaak van de klopjacht op de Nederlandse ‘Bonnie & Clyde’ (met een bijdrage van Marcel de Puit)