Gebruikers van digitale zoekmachine richten ‘Hansken Academy’ op voor opleidingen

De vraag naar opleidingen om te werken met de digitale zoekmachine Hansken neemt toe. “De digitale zoekmachine Hansken is een onmisbaar instrument geworden om grote hoeveelheden digitaal in beslag genomen data te doorzoeken,” zegt digitaal forensisch adviseur Hans Henseler van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Daarom is er door de internationale groep gebruikers van de zoekmachine een Hansken Academy opgericht met een internationaal opleidingsprogramma. Het programma gaat in 2022 van start. 

Dit werd bekend gemaakt op de derde editie van de Hansken communitydagen, een bijeenkomst voor kennisuitwisseling door internationale gebruikers van de zoekmachine. Op de bijeenkomst waren bijna honderd deelnemers uit tien verschillende landen.

Het NFI ontwikkelde de eerste versie van Hansken in 2012. Inmiddels zijn vele duizenden opsporingsrechercheurs in binnen- en buitenland getraind om met de zoekmachine te werken en er komen nog altijd -nationaal en internationaal- steeds meer gebruikers van de zoekmachine bij. “De verwachting is dat de vraag naar de opleiding – ook in andere talen-  in de toekomst nog verder zal toenemen,” zegt Henseler.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©NFI / NFI

Opleidingen voor opsporingsdiensten, rechters, advocaten en officieren

Onder regie van de Hansken Academy, wordt het traject met opleidingen uitbesteed aan professionele aanbieders, waaronder ook marktpartijen. De eerste opleidingen door de Hansken Academy worden vanaf begin 2022 aangeboden. Er zijn opleidingen voor beginnende en gevorderde gebruikers, maar ook voor advocaten, officieren van justitie en rechters, aldus Henseler: “Advocaten maken bijvoorbeeld gebruik van Hansken indien een rechter hen inzage geeft in het digitale bewijsmateriaal. Het is handig dat ze dan ook weten hoe zij met Hansken kunnen werken.” De Academy zal zorgen voor een centrale Hansken oefenomgeving waarcursisten – tijdens en na een training – kunnen oefenen met gefingeerde digitale data.

Onderwijscommissie bewaakt kwaliteit

Een onderwijscommissie met vertegenwoordigers uit de Hansken Community zal de (hoge) kwaliteit van de opleidingen bewaken. Ook zorgt de commissie voor de noodzakelijke vernieuwing in het curriculum. “De ontwikkeling van Hansken staat nooit stil, want ook digitale gegevensdragers zoals telefoons blijven zich ontwikkelen. Dat maakt dat het opleidingscurriculum ook steeds moet doorontwikkelen,” vertelt Henseler.

Innovaties aan Hansken gaan door

Het NFI heeft Hansken ontwikkeld, maar zal zich de komende jaren vooral richten op de forensische innovaties voor de zoekmachine. Edwin Rijgersberg, Forensic Data Scientist bij het NFI, sprak tijdens de Hansken community over de inzet van nieuwste ‘deep learning’ technieken in Hansken. Het platform gebruikt al artificial intelligence (AI) voor bijvoorbeeld het herkennen van foto’s van zeecontainers. Dankzij de inzet van ‘deep learning’ krijgt het platform ook functies die bekend zijn van Google Image Search; het systeem leert beelden te koppelen aan woorden, waardoor rechercheurs steeds slimmer de groeiende hoeveelheid afbeeldingen in onderzoeken kunnen doorzoeken.