TU Delft, politie en NFI ontwikkelen slimme techniek voor bewijsfotografie

Een revolver of mes met een liniaal ernaast. Voor kijkers van misdaadseries of lezers van strafrechtelijke dossiers is dit een bekend beeld. Op een plaats delict moet elk spoor grondig onderzocht worden. Sporen die je niet kan meenemen of bewaren, zoals bloedspetters, worden met een liniaal in beeld gebracht om de omvang weer te geven. De TU Delft en het NFI ontwikkelden een nieuwe techniek voor de politie die de liniaal straks overbodig maakt en het meten van sporen makkelijker maakt.

De FreeRef brengt lastige sporen goed in beeld

Het fotograferen van een plaats delict en de daar aangetroffen sporen en bewijsstukken is belangrijk voor het verzamelen van bewijs. Dit is niet altijd makkelijk. “De plaats delict kan heel rommelig, klein of vol zijn. Met een liniaal moet je erg oppassen dat je geen DNA verspreidt of sporen beschadigt als je de liniaal bij een nieuw spoor neerlegt,” legt Arjo Loeve van de TU Delft uit. “Bloedsporen op een plafond of muur zijn bijvoorbeeld vaak lastig, net als andere sporen die je niet recht kunt fotograferen. Dan moet er een tweede persoon een liniaal bijhouden of een stickertje plakken.”

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Arjo Loeve TU Delft / TU Delft, Arjo Loeve

Innovaties voor onderzoek op plaats delict

Het NFI heeft een speciaal team dat zich bezighoudt met het signaleren van innovaties die het werk op een plaats delict kunnen vergemakkelijken, vertelt Paul van den Hoven van het NFI; “Wij dachten, dit moet handiger kunnen en bij de TU Delft zit veel technische kennis. Toen we aanklopte bij Arjo Loeve ging hij meteen aan de slag met een team studenten”. De Delftse onderzoekers ontwikkelden het technisch ontwerp en de software voor een nieuw apparaat, de FreeRef. Een toestel dat laserstralen rondom het spoor schijnt waarbij een aantal lichtpunten op de genomen foto te zien zijn. De software van de FreeRef meet vervolgens automatisch de afstanden en hoeken tussen deze punten, waardoor exact berekend kan worden hoe groot het spoor is. De FreeRef kan zelfs de grootte van het spoor bepalen wanneer deze schuin gefotografeerd is.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©TU Delft, Arjo Loeve / TU Delft, Arjo Loeve

Betrouwbaarder

“De Freeref maakt de bewijsfotografie sneller, makkelijker, betrouwbaarder en veiliger,” verwacht Van den Hoven. Het huidige prototype wordt momenteel samen met de verbeterde software getest op het laboratorium van het NFI: “Eerder testten we de FreeRef op een gesimuleerde plaats delict op de Politie Academie. Hieruit volgden de eerste aanpassingen. Het gebruik van het apparaat op een plaats delict, onder wisselende omstandigheden en wisselende gebruikers op grotere schaal, stelt hoge eisen aan de apparatuur. We zijn nu ‘data‘ aan het verzamelen op het DNA-laboratorium van het NFI om de FreeRef onder laboratoriumomstandigheden te testen en het apparaat verder te optimaliseren.“ De verwachting is dat de politie de FreeRef2 dit najaar in de praktijk in het veld kan gaan testen. 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Arjo Loeve / TU Delft, Arjo Loeve

Freeref winnaar Startup Challenge

Het team onderzoekers dat werkte aan de freeref won de zogenoemde ‘Startup Challenge’ van het Q-LAB Rotterdam, de innovatieafdeling van de politie eenheid Rotterdam. De Startup Challenge werd door het Q-lab opgezet als internationale wedstrijd waarbij onderzoekers de uitdaging kregen om een innovatie te presenteren die het forensisch onderzoek bij de politie zou kunnen verbeteren. De FreeRef werd gekozen als meest veelbelovende concept. De politie en het Ministerie van Justitie en Veiligheid financieren en begeleiden momenteel de doorontwikkeling en opschaling van het product.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Arjo Loeve / Arjo Loeve, TU Delft
Vergroot afbeelding
Beeld: ©Arjo Loeve / TU Delft, Arjo Loeve