Bezoekers Rijksmuseum Boerhaave lossen een moordzaak op met hulp van NFI-ers

Een mes, een lichaam van een slachtoffer en veel bloedsporen. Wat is er gebeurd in de congreszaal van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden? Bezoekers van het wetenschapsmuseum gaan in de avond van 12 en 13 april een fictieve moordzaak oplossen, met hulp van forensisch onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Wie lukt het om te achterhalen wat zich op de plaats delict heeft afgespeeld? Wie kan de zaak zo snel mogelijk oplossen? De winnaar wacht een prijs.

Het publieksevent ‘Murder Mystery at the Museum’ bij Rijksmuseum Boerhaave wordt georganiseerd door het museum en het NFI. De wetenschap bracht de Rijkskennisinstellingen samen. De missie van het museum is ‘Ontdek de wetenschap’. De missie van het NFI is ‘Gericht op waarheid. Geleid door wetenschap. Voor een veiliger samenleving.’ De aanleiding van het event in Rijksmuseum Boerhaave is het jubileum van het NFI. Het instituut bestaat 25 jaar. In 1999 fuseerden het Gerechtelijk Laboratorium en het Laboratorium voor Gerechtelijke Pathologie tot het huidige NFI, maar de geschiedenis van het NFI gaat nog verder terug: het Gerechtelijk Laboratorium is opgericht in 1945. Dat is bijna 80 jaar geleden.

Bezoekers van het event in het museum komen op speelse wijze in aanraking met het werk van het NFI. Het NFI is een internationaal kennis- en expertisecentrum voor forensisch onderzoek en heeft bijna veertig verschillende forensische deskundigheidsgebieden onder één dak. Het instituut houdt zich bezig met onder andere DNA-onderzoek, het verrichten van gerechtelijke secties, het onderzoeken van vezels of het openmaken, uitlezen en ontsleutelen van digitale informatie uit telefoons van verdachten. Met deze onderzoeken, met de overdracht van kennis en door te innoveren levert het NFI een bijdrage aan de opsporing en waarheidsvinding in strafrechtelijke onderzoeken, zowel nationaal als internationaal. Meer weten over de geschiedenis van het NFI? Klik hier.

Het event in Rijksmuseum Boerhaave is uitverkocht. We wensen alle deelnemende teams veel succes en plezier toe!