Defraser

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft de software Defraser ontwikkeld om verwijderde of beschadigde multimediabestanden terug te vinden en te repareren. Voor onderzoek aan de meeste moderne mobiele telefoons, camera's en beveiligingscamera's is de H.264-uitbreiding essentieel.

Wat Defraser uniek maakt, is dat het niet alleen complete verwijderde videobestanden kan vinden, maar ook bestanden die deels al zijn overschreven met andere data.

Digitale mediabestanden gelden steeds vaker als belangrijk bewijsmateriaal in de rechtszaal. Maar het wissen van de data is bijna net zo eenvoudig als het maken ervan. Defraser is ontwikkeld om verwijderde of beschadigde bestanden terug te vinden en – indien nodig - te repareren.

Wat Defraser uniek maakt, is dat het niet alleen complete verwijderde videobestanden kan vinden, maar ook bestanden die deels al zijn overschreven met andere data. Deze bestanden zijn met Defraser weer afspeelbaar te maken.

Uitbreiding

Defraser is online verkrijgbaar en ondersteunt de bestandstypen MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, AVI, ASF en 3GP. De meest recente digitale camera’s gebruiken vaak het bestandstype H.264. Dat wordt door de open source versie van Defraser niet ondersteund. De H.264-plugin is daarom onmisbaar voor digitaal onderzoekers die willen werken met de nieuwste generatie camera’s.