DNA-databank (Nederlandse)

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) beheert de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken, onder verantwoordelijkheid van de minister van Veiligheid en Justitie. In deze DNA-databank worden de DNA-profielen van sporen, verdachten, veroordeelden en overleden slachtoffers opgenomen die voortkomen uit DNA-onderzoek in strafzaken.

Sinds 1 januari 2009 is de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken een zelfstandig onderdeel binnen het NFI.

Naast het NFI heeft elk ander ISO-17025 gecertificeerd laboratorium de mogelijkheid om in opdracht van een officier van justitie DNA-onderzoek in strafzaken te verrichten en de verplichting om daaruit komende DNA-profielen op te laten nemen in de DNA-databank.

In deze DNA-databank worden de DNA-profielen van sporen, verdachten, veroordeelden en overleden slachtoffers opgenomen die voortkomen uit DNA-onderzoek in strafzaken.

De criteria voor inname van DNA-profielen in de DNA-databank worden in overleg met alle marktpartijen openbaar gemaakt. De intakecriteria zijn gebaseerd op de Nederlandse DNA-wetgeving en de aanbevelingen van de DNA-werkgroep van het European Network of Forensic Science Institutes (ENFSI).