PRNU Compare Professional

Doordat mobiele telefoons tegenwoordig standaard zijn uitgerust met camera’s, zijn digitale afbeeldingen en video’s steeds belangrijker geworden in politieonderzoeken. Maar met welke camera is een foto of video gemaakt? En zijn verschillende foto’s met dezelfde camera gemaakt?

Het Nederlands Forensisch Instituut heeft met PRNU Compare Professional software dat hier het antwoord op geeft.

Zedenzaak

Een verdachte in een zedenzaak ontkent dat hij bepaalde foto’s heeft gemaakt en zijn camera blijkt onvindbaar. Maar door de foto’s te analyseren met PRNU Compare Professional en te vergelijken met de vakantiefoto’s van de verdachte, kunnen onderzoekers vaststellen dat ze met dezelfde camera zijn gemaakt.

Maar met welke camera is een foto of video gemaakt? En zijn verschillende foto’s met dezelfde camera gemaakt?

Analyseren

PRNU Compare Professional kan analyses doen op basis van een enkele of meerdere foto’s of video’s, waaronder video’s van Youtube met een lage kwaliteit. Hoe werkt dat? Camera’s gebruiken pixels om licht te vangen. De pixels variëren minimaal in grootte en gevoeligheid. Iedere camera heeft daardoor een uniek patroon aan pixels, waardoor ook de foto’s die daarmee worden gemaakt dit unieke patroon dragen.

Door de patronen te vergelijken is het mogelijk om een bepaalde foto of video aan referentiebeelden van een bepaalde camera te linken.

Workshop

PRNU Compare Professional kan een onbegrensd aantal vergelijkingen maken en kan werken met zeer grote databases. Het is gebruiksvriendelijke software waar snel en accuraat mee kan worden gewerkt. Het NFI geeft hiervoor ook tweedaagse workshop.