Forensisch onderzoek stap verder met vondst oogkleurgen

Rotterdam, 24 januari 2008 – Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een gen in het menselijk DNA gevonden dat grote invloed heeft op oogkleur. De resultaten van dit onderzoek zijn een belangrijke nieuwe aanvulling op eerdere resultaten van buitenlands onderzoek en geven meer informatie voor de voorspelling van de oogkleur met DNA. In het onderzoek is bovendien specifiek gekeken naar de Nederlandse bevolking. De resultaten worden vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Human Genetics. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ziet de bevindingen als een belangrijke stap vooruit in het forensisch onderzoek in Nederland.

De variaties die in dit gen voorkomen kunnen volgens de Rotterdamse onderzoekers worden gebruikt om bij personen van Europese afkomst een voorspelling over de oogkleur te kunnen doen. Prof. dr. Manfred Kayser, hoofd van de afdeling Forensische Moleculaire Biologie van het Erasmus MC: ‘Het testen van markers op dit gen, en op een naastgelegen gen, kan worden toegepast in forensisch onderzoek om van een onbekende persoon van Europese afkomst de oogkleur te voorspellen. Omdat specifiek is gekeken naar de Nederlandse bevolking, zijn deze resultaten relevant voor toekomstige toepassingen voor het forensisch onderzoek in Nederland’. 

Het NFI, dat het onderzoek van de afdeling Forensische Moleculaire Biologie mede mogelijk maakt, is zeer content met het Rotterdamse onderzoek. Dr. Ate Kloosterman, vast gerechtelijke deskundige DNA-onderzoek van het NFI: “Deze ontdekking is een prachtig resultaat van onze samenwerking. Hiermee is een belangrijke nieuwe stap gezet om straks aan de hand van een achtergelaten DNA-spoor een uitspraak te doen over de oogkleur van degene die het spoor heeft achtergelaten. Op een efficiënte en effectieve manier kan zo in de praktijk meer richting aan een opsporingsonderzoek worden gegeven. De compositietekening van een mogelijke dader kan straks worden ingekleurd met objectieve wetenschappelijke informatie.”