Drugsdatabase brengt internationale productielijnen in kaart

Het in kaart brengen van de productielijnen van synthetische drugs is "een ingewikkelde klus". In Opportuun, het magazine van het Openbaar Ministerie, verscheen donderdag een artikel over de rol van drugsdatabases.

Aan het woord komen Anneke Poortman, hoofd afdeling Verdovende Middelen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en Noud de Bruin, hoofdinspecteur van politie en beleidsadviseur op het gebied van drugsexpertise bij de Nationale Recherche.

CHAIN

Een geharmoniseerde database voor amfetamines is het resultaat van het internationale initiatief CHAIN (Collaborative Harmonised Amphetamine INitiative). Binnen het project werken verschillende forensisch experts en opsporingsdeskundigen uit tien Europese landen en Europol samen.

Momenteel dienen de resultaten van de amfetaminedatabase in enkele Nederlandse rechtszaken reeds als bewijs. Tegelijkertijd werkt het NFI aan een database voor precursoren, stoffen die gebruikt worden in een vroege fase van het productieproces.

Innovatie

In dit nummer van Opportuun is er ook aandacht voor het innovatiecongres dat het NFI op 7 oktober organiseerde, en voor de officiƫle ingebruikname van track & trace op diezelfde dag door de minister van Justitie Hirsch Ballin.