Aanvullende vragen Rijksrecherche zaak Schouten

Het NFI staat positief tegenover de beslissing van het Openbaar Ministerie om enkele resterende onduidelijkheden in de zaak Schouten op te helderen. Onduidelijkheid leidt tot verdriet en onrust bij de familie Schouten. Ook het NFI is gebaat bij duidelijkheid en zal vanzelfsprekend zijn volledige medewerking verlenen.

Het NFI heeft naar aanleiding van de dood van Denise Schouten verschillende onderzoeken verricht in de periode 1999-2005. De conclusie van deze onderzoeken was dat Denise Schouten is overleden als gevolg van een natuurlijke doodsoorzaak (hartdood). Deze conclusie is bevestigd door verschillende externe deskundigen. Ook het OM heeft dit bevestigd naar aanleiding van het onderzoek dat de Rijksrecherche in 2007 en 2008 heeft uitgevoerd.

Mede op verzoek van de familie werden lichaamsdelen voor second opinions naar andere organisaties gestuurd, nadat het onderzoek bij het NFI was afgerond.  Deze lichaamsdelen zijn vervolgens weer geretourneerd naar het NFI. Het OM concludeerde dat ergens in dit traject een verwisseling van een hartdeel heeft plaatsgevonden, maar kan niet met zekerheid vaststellen of dat bij het NFI of elders is gebeurd. Ook constateerde het OM dat er geen sprake is van strafbare feiten.

Wel constateerde het OM dat er bij het NFI in de periode 1999-2005 sprake is geweest van administratieve fouten en onzorgvuldigheden. De minister van Justitie en het NFI hebben zich hiervoor verontschuldigd bij de familie Schouten. De minister heeft in zijn brief aangegeven dat de algemeen directeur van het NFI daarnaast graag een gesprek aangaat met de familie om de verontschuldigingen ook persoonlijk over te brengen.

Het NFI heeft de afgelopen jaren een groot aantal verbeteringen doorgevoerd in de registratie van bewijsstukken om dergelijke onzorgvuldigheden in de toekomst te voorkomen. Zo zijn de richtlijnen voor het adequaat registreren van sporen en bewijsstukken aanzienlijk aangescherpt. Bovendien implementeert het NFI momenteel een elektronisch sporenvolgsysteem, waardoor bewijsstukken binnen het NFI elektronisch kunnen worden gevolgd.

NFI

Het NFI is een leverancier van objectieve forensische informatie en werkt aan de hand van concrete onderzoeksvragen van de opdrachtgevers. Het NFI is onafhankelijk en neemt geen standpunten in met betrekking tot schuld of onschuld. In 2007 ontving het NFI ruim 40.000 onderzoeksaanvragen en circa 80.000 bewijsstukken.