Tentoonstelling ‘Moordzaken’ naar Finland

De Museon-tentoonstelling ‘Moordzaken, van vingerafdruk tot DNA-profiel’ waaraan het Nederlands Forensisch Instituut vorig jaar zijn medewerking verleende, gaat naar Finland.

De tentoonstelling is vanaf eind januari 2010 een jaar lang in het science center Heureka in Helsinki te zien. 'Moordzaken, van vingerafdruk tot DNA-profiel' laat zien hoe (forensisch) technisch onderzoek wordt uitgevoerd om een moord op te lossen. De expositie was van november 2007 tot en met september 2008 in het Museon te zien en trok bijna 130.000 bezoekers, waaronder vele schoolgroepen.

Misdrijven oplossen

Bezoekers konden interactief kennismaken met de technieken die gebruikt worden bij het oplossen van misdrijven, zoals het verrichten van een sectie, stem-, DNA- en vezelanalyse en het nemen van vingerafdrukken. Daarbij kon het publiek de dader van een gepleegde moord opsporen.

Prijsvraag

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het NFI. Schoolklassen konden meedoen aan een prijsvraag met als hoofdprijs een rondleiding bij het NFI. Deze werd gewonnen door klas 1B van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag.