Bruinvissen en microanalyse invasieve trauma’s

Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt de verwondingen bij bruinvissen die aan de Nederlandse kust gevonden worden. Een speciaal NFI-team, genaamd MIT (Microanalyse Invasieve Trauma’s), bekijkt de beschadigingen aan deze zoogdieren. De afmetingen en kenmerken van het letsel worden door verschillende deskundigen geanalyseerd om zo te zoeken naar de achtergrond ervan.

Het NFI onderzoekt samen met de Dienst Waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht de oorzaak van ernstige verwondingen bij de bruinvissen en zeehonden. Sinds eind 2008 worden bruinvissen en zeehonden met verwondingen gevonden op stranden langs de Nederlandse kust.

Microanalyse Invasieve Trauma’s

MIT is een goed voorbeeld van multidisciplinaire samenwerking binnen het NFI, dat zo’n dertig onderzoeksgebieden telt. Het MIT-team bestaat uit een forensisch antropoloog, een forensisch patholoog, onderzoekers op het gebied van kras-, indruk- en vormsporen en microsporen. Als er sprake is van perforerend, botsend, kneuzend of delend geweld, kunnen zij forensisch onderzoek doen naar schade aan de weke delen van de wond, het kraakbeen en de geraakte botdelen. Dit gebeurt met het blote oog, maar ook op zeer gedetailleerd niveau met de elektronenmicroscoop. Zo zal er gezocht worden naar overdrachtssporen als metaaldeeltjes in het beschadigde weefsel, en naar kraslijnen in de wanden of bodem van een beschadiging. Aangetroffen metaaldeeltjes kunnen afkomstig  zijn van het voorwerp dat de dieren heeft uiteengereten, de kraslijnen kunnen meer informatie geven over bijvoorbeeld het soort voorwerpen.

Op deze manier kan het team komen tot de classificatie van een mogelijk gebruikt voorwerp (‘het is een mes’) of zelfs tot identificatie van een voorwerp in het bijzonder (‘het is dit mes’). Het team probeert dan in een gezamenlijk rapport een uitspraak te doen over de oorzaak en manier waarop het letsel tot stand is gekomen. 

Het onderzoek naar de verwondingen bij de bruinvissen zal enige tijd in beslag nemen. Het is de eerste keer dat in een zaak dieren onderwerp van onderzoek zijn voor het MIT-team.