Arabische handleiding forensische opsporing

Het Nederlands Forensisch Instituut heeft deze week in Beiroet de ‘Lebanon crime scene management course’ aangeboden aan de Commander in chief van de Internal Security Forces (ISF) van Libanon.

De syllabus is de eerste Arabische handleiding forensische opsporing. Bij de ceremonie waren  naast vertegenwoordigers van het NFI en de Nederlandse Politie ook   Libanese hoogwaardigheidsbekleders en de Nederlandse ambassadeur in Libanon aanwezig. De ambassadeur, de heer Gerard Jan van Epen, benadrukte de goede samenwerking tussen Nederland en Libanon en sprak zijn blijdschap uit over de waardering van de Libanese autoriteiten voor de Nederlandse betrokkenheid bij het forensisch onderzoek in Libanon.

Het NFI heeft samen met Nederlandse politie, na de politieke moorden die de afgelopen jaren in Libanon plaatsvonden op verzoek van de VN,  veel zaaksonderzoek gedaan en forensisch advies gegeven. Mede hierdoor zijn het forensisch bewustzijn en de forensische deskundigheid in het land aanmerkelijk toegenomen. In het verlengde van de Nederlandse ondersteuning zijn cursussen gegeven aan medewerkers van de judicial police (te vergelijken met de Nederlandse recherche). Het studiemateriaal voor deze cursussen is nu in het Arabisch vertaald door de NFI Academy.

Het NFI realiseert met de NFI Academy een internationaal kennis- en expertise centrum op forensisch wetenschappelijk gebied. In dit kader onderhoudt het NFI onder andere contacten met de Verenigde Naties. Op dit moment zijn het NFI en de UNDP Pogar (Program on Governance in the Arab Region) in gesprek om soortgelijke opleidingen als die in Libanon te verzorgen in andere delen van de Arabische regio.