Internationale activiteiten NFI centraal bij werkbezoek Verhagen

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft woensdagmiddag 22 juli een werkbezoek aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag gebracht. Hij is daar uitvoerig ingelicht over de internationale werkzaamheden, inzet en ambitie van het instituut.

Tijdens het werkbezoek is ingegaan op het internationaal forensisch programma van het instituut, de toenemende inzet van het NFI in het buitenland en waarom het  NFI internationaal actief is. Aan de hand van een recente inzet is getoond wat er bij internationaal forensisch onderzoek komt kijken.

PD-onderzoek in het buitenland
Het NFI heeft in de afgelopen jaren onderzoek verricht in Indonesië, de Nederlandse Antillen, Libanon, Georgië, Suriname en Djibouti. Aan de hand van een demonstratie van experts op het gebied van internationaal forensisch advies en sporenonderzoek op de plaats delict (PD) kreeg de minister een beeld van forensisch onderzoek op een buitenlandse PD. 

Het NFI krijgt vanuit het buitenland regelmatig verzoeken om assistentie bij technisch onderzoek en reconstructie na terroristische, grootschalige bomaanslagen. De minister werd in dit kader geïnformeerd over de deskundigheid van het NFI op het gebied van explosies en explosievenonderzoek, zowel op de plaats delict als bij het vervolgonderzoek in het laboratorium. Het NFI heeft veel ervaring opgedaan op forensische PD’s bij aanslagen in Libanon.

Tijdens het bezoek werd ook ingegaan op een project waarbij kennis wordt ontwikkeld voor forensisch onderzoek naar radionucleaire middelen en bij radioactieve besmetting.