Opnieuw vindt NFI een DNA-match in onopgeloste moordzaak

Medio vorig jaar heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) 25.000 DNA-profielen van onopgeloste zaken vergeleken met de Duitse DNA-databank. Daaruit kwam een match naar voren met een man die verdacht wordt van de moord op een 72-jarige vrouw uit Heerlen. Deze match is een van de vele matches die deze uitwisseling heeft opgeleverd. De match is door het NFI aan het Openbaar Ministerie en de politie gerapporteerd.

Het slachtoffer werd in december 1994 in haar woning verkracht en gewurgd. Het DNA-materiaal dat de Nederlandse politie destijds verzamelde, leidde niet tot resultaat. Het onderzoek naar de moord werd onder andere door de geleverde match van het NFI nieuw leven ingeblazen.

Verdrag van Prüm

Sinds de ratificatie van het verdrag van Prüm in 2008 heeft de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken in totaal meer dan zeshonderd matches met vijf andere Europese landen waaronder Duitsland gerapporteerd.

Bij een match komt een profiel in de Nederlandse DNA-databank overeen met een profiel in een van de buitenlandse databanken, waarmee sinds de ratificatie profielen kunnen worden vergeleken. De Nederlandse DNA-databank is ondergebracht bij het NFI.

Nederlandse DNA-databank voor strafzaken

De DNA-databank is een zelfstandig onderdeel van het NFI. Op 1 juli 2009 bevonden zich 82.810 DNA-profielen van personen en 39.750 DNA-profielen van sporen in de DNA-databank. In het eerste half jaar van 2009 heeft de Nederlandse DNA-databank 1733 spoor-persoon-matches opgeleverd.