Matches bij vergelijking DNA-databanken Finland en Nederland

Vorige week is begonnen met het vergelijken van de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken met die van Finland. Hierbij zijn 11 matches gevonden tussen Nederlandse sporen en 8 personen die in de Finse DNA-databank staan. Daarnaast zijn er nog 6 mogelijke matches gevonden, die nog nader onderzocht moeten worden om te bepalen of er echt sprake is van een match.

Bij de start van de vergelijking met Finland zijn 27.811 Nederlandse DNA-profielen van sporen vergeleken met 99.142 Finse DNA-profielen (10.630 van sporen en 88.512 van personen). Daarna zijn de 10.630 Finse DNA-profielen van sporen vergeleken met 126.419 Nederlandse DNA-profielen (27.811 van sporen en 98.608 van personen). 

Verdrag van Prüm

De vergelijking van de Nederlandse en Finse databanken vindt plaats in het kader van de EU-raadsbesluiten die gebaseerd zijn op het Verdrag van Prüm. Voortaan zullen alle Nederlandse DNA-profielen die in de DNA-databank worden opgenomen, dagelijks worden vergeleken met de Finse databank. Dit gebeurt al met de databanken van Oostenrijk, Duitsland, Slovenië, Luxemburg en Spanje. 

De overige twintig EU-landen hebben tot halverwege 2011 de tijd om de op het Verdrag van Prüm gebaseerde EU-raadsbesluiten te implementeren. Ook Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein kunnen aansluiten; Noorwegen en IJsland hebben hier al om verzocht.