Forensisch moleculair onderzoek een stap verder

Op donderdag 19 november is het Forensic Genomics Consortium Netherlands (FGCN) officieel aan de buitenwereld gepresenteerd. Dit gebeurde tijdens een oprichtingssymposium dat bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) werd georganiseerd.

Het FGCN is erop gericht om ultramoderne, snelle en gevoelige forensische DNA-analysemethodes te ontwikkelen en is een samenwerking tussen afdelingen van het Leids Universitair Medisch Centrum, het Erasmus Medisch Centrum en het NFI. De kracht van FGCN is de bundeling van de specialiteiten van de drie partners, waardoor een goed samenspel ontstaat tussen vooruitstrevend onderzoek dat relevant is voor de forensische toepassing. Ook levert het fundamentele kennis op, bijvoorbeeld over het humane genoom en de humane populaties. Voorop staat echter het bereiken van een grote sprong voorwaarts op diverse terreinen van het forensisch moleculair onderzoek.

FGCN en NGI
Het FGCN is tot stand gekomen dankzij financiƫle ondersteuning van het Netherlands Genomics Initiative (NGI). Het NGI is een onafhankelijke taskforce binnen de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De taskforce heeft tot taak om een infrastructuur voor excellent genomics-onderzoek te creƫren; onderzoek dat bijdraagt aan economische ontwikkeling en groei en dat stevig is verankerd in de samenleving. Opdrachtgevers van NGI zijn de ministeries van OCW, EZ, VWS, VROM, LNV en Justitie.