Minderjarigen in de DNA-databank

Op 23 september 2009 bevonden zich 4808 minderjarigen in de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken.

Het aantal minderjarigen van wie ooit een DNA-profiel in DNA-databank voor strafzaken is opgenomen, was op deze peildatum 11693. Op deze peildatum zijn echter 6885 van hen meerderjarig geworden, dat wil zeggen dat er zich op de peildatum nog 4808 minderjarigen in de DNA-databank bevonden.

Deze cijfers heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verstrekt aan Defence For Children (DFC) naar aanleiding van een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

De algemeen directeur van het NFI is in het Besluit DNA-onderzoek in strafzaken formeel aangewezen als beheerder van de Nederlandse DNA-databank voor Strafzaken. De minister van Justitie is eigenaar van de DNA-databank. In deze DNA-databank worden de DNA-profielen van sporen, verdachten, veroordeelden en overleden slachtoffers opgenomen die voortkomen uit DNA-onderzoek in strafzaken. In de DNA-databank zijn inmiddels 90619 DNA-profielen van personen en 40223 DNA-profielen van sporen opgenomen.

De Nederlandse DNA-wetgeving maakt geen onderscheid tussen meer- en minderjarigen (vanaf 12 jaar). De Hoge Raad der Nederlanden en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens hebben de Nederlandse wetgever op dit punt niet in het ongelijk gesteld.

Het NFI is leverancier van objectieve forensische informatie en werkt aan de hand van concrete onderzoeksvragen van opdrachtgevers. Het NFI is onafhankelijk en neemt geen standpunten in met betrekking tot schuld of onschuld. In 2008 leverde het NFI ruim 53.000 producten.