Vergelijking DNA-databanken Frankrijk en Nederland

Op 8 december is begonnen met het vergelijken van de inhoud van de Nederlandse DNA-databank met die van Frankrijk. Dit gebeurt in het kader van EU-raadsbesluiten die gebaseerd zijn op het Verdrag van Prüm.

Bij de start met Frankrijk zijn 28.134 Nederlandse DNA-profielen van sporen vergeleken met de Franse DNA-databank met daarin 1.115.470 DNA-profielen van personen en 36.454 van sporen. Vervolgens zijn de Franse DNA-profielen van sporen vergeleken met de Nederlandse DNA-databank. Daaruit kwamen de volgende aantallen matches gevonden:

  • 103 matches tussen Nederlandse sporen of spoorclusters (sporen van één persoon die op verschillende plaatsen delict zijn aangetroffen) en in de Franse DNA-databank aanwezige personen
  • 33 matches tussen Nederlandse sporen of spoorclusters en in de Franse DNA-databank aanwezige sporen
  • 19 matches tussen Franse sporen of spoorclusters en in de Nederlandse DNA-databank aanwezige personen

Daarnaast zijn er ook nog 136 mogelijke matches gevonden die nader onderzocht moeten worden om na te gaan of er geen sprake is van een vals positieve match.

Na Oostenrijk, Duitsland, Slovenië, Luxemburg, Finland en Spanje is Frankrijk het zevende land waarmee dagelijks alle nieuwe Nederlandse DNA-profielen worden vergeleken. De overige 19 EU-landen hebben tot 26 augustus 2011 de tijd om de op het Verdrag van Prüm gebaseerde EU-raadsbesluiten te implementeren.