IBIS, de nieuwe Europese database voor vuurwapensporen

Het NFI heeft een nieuwe database ter beschikking die razendsnel ‘hits’ gaat leveren op het gebied van vuurwapensporen: het Integrated Ballistics Identification System (IBIS)

IBIS is een database die sporen op patroonhulzen uit vuurwapens razendsnel vergelijkt met eerder gevonden sporen uit Nederland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Engeland en Spanje. In deze nieuwe database worden duizenden vuurwapensporen met elkaar vergeleken. Deze maand besteedt politievakblad Blauw met een groot artikel aandacht aan IBIS.

Dag en nacht

De internationale database van IBIS is dag en nacht bereikbaar. In Nederland vanuit het NFI, maar ook vanuit de vijf regionale IBIS-werkstations waar politiekorpsen illegale wapens kunnen laten onderzoeken, namelijk Arnhem, Tilburg, Krimpen aan den IJssel, Voorburg en Amsterdam. De werkstations worden, in samenwerking met het NFI, bemand door technisch rechercheurs uit de regio’s. Zij doen onder andere proefschoten, zodat IBIS met de hulzen die dat oplevert, op zoek kan naar overeenkomstige sporen.

IBIS geeft na vergelijking een lijst met ‘hits’: hulzen die mogelijk in hetzelfde wapen hebben gezeten. Dat kan waardevolle informatie zijn voor het tactisch onderzoek van de politie. Dat geldt uiteraard ook als er geen hit is: het onderzoek kan zich dan snel concentreren op andere sporen.

Vergelijkend onderzoek

Gegevensuitwisseling met landen die geen IBIS hebben, of niet meedoen aan het internationale verdrag, blijft mogelijk. Dat gebeurt handmatig, met een vergelijkend onderzoek. In Nederland verricht het NFI die onderzoeken. Het land dat zo’n onderzoek bij het NFI aanvraagt, kan de delictmunitie opsturen, plastic kopieën daarvan, of hulzen van extra proefschoten. Die worden vergeleken met de gegevens uit de Landelijke Verzameling Kogels en Hulzen en daarna met de database van IBIS. De Landelijke Verzameling Kogels en Hulzen is opgestart in 1968 en is net als de IBIS-database ondergebracht bij het NFI. De verzameling bevat materiaal van zo’n zevenduizend zaken waarin geen vuurwapen werd gevonden.

Jaarlijks worden in IBIS hulzen van ongeveer 1200 vuurwapens vergeleken. Het NFI krijgt jaarlijks materiaal van ongeveer 500 schietincidenten. Meestal zijn dat alleen munitiedelen, hulzen en kogels. In zo’n honderd gevallen is er ook een wapen bij.

De Landelijke Verzameling Kogels en Hulzen wordt jaarlijks aangevuld met materiaal van zo’n 300 schietincidenten waarbij geen wapen is aangetroffen. Gemiddeld wordt tien procent daarvan later alsnog gekoppeld aan een vuurwapen, en tien procent aan een ánder schietincident.