Surinaamse Minister van Justitie en Politie bezoekt NFI

Suriname streeft naar de oprichting van een Surinaams Forensisch Instituut (SFI). Gisteren heeft minister van Justitie en Politie Santokhi in dat kader het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bezocht. Het NFI kan adviseren en mogelijk ook onderzoeken doen voor de Surinaamse autoriteiten. Tussen Suriname en het NFI bestaan hierover al enige tijd contacten en zijn er afspraken gemaakt tussen de ministers van justitie van Nederland en Suriname. In concrete gevallen werkt de Surinaamse Justitie in strafrechtelijke onderzoeken al nauw samen met het NFI.

Tjark Tjin-A-Tsoi, algemeen directeur NFI: “Het belang van forensisch onderzoek neemt sterk toe in binnen- en buitenland. NFI adviseert buitenlandse autoriteiten onder andere bij het opzetten van de benodigde geavanceerde infrastructuur en voert ook in internationaal verband onderzoeken uit. Dit past in het takenpakket van het NFI, dat omvat 'het zijn van een internationaal kenniscentrum'."

Tijdens het bezoek van de minister aan het NFI zijn de mogelijkheden van ondersteuning nader besproken en is de minster rondgeleid.

Minister Santokhi: “Misdaadonderzoeken worden tegenwoordig beheerst door technologie en wetenschap, en dat is aanwezig bij het NFI. Suriname wenst nauw samen te werken met het NFI bij het opzetten van het Surinaams Forensisch Instituut en in operationele samenwerking in het kader van de misdaadbestrijding in Suriname.