Eerste Nederlandse slachtoffer WOII geïdentificeerd door DNA-onderzoek

Eén van de 28 onbekende Nederlanders, die liggen begraven op het Ereveld in Loenen, is geïdentificeerd door middel van DNA-onderzoek. Het is de eerste keer dat een Nederlands slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog is geïdentificeerd met behulp van DNA-analyse, uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut ten behoeve van de Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog.

De tot voor kort onbekende Nederlander is de verzetsman G.M.T. (Gerard) Putter. De achterkleinzoon van de heer Putter meldde zich bij het Rode Kruis na een oproep in mei. Van de zoon en dochter werd DNA afgenomen dat in de DNA-databank Vermiste Personen van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) werd opgeslagen.

De vergelijking van de DNA-profielen van de familie en het slachtoffer in de Databank Vermiste Personen heeft geresulteerd in een DNA-match. Het DNA-verwantschapsonderzoek is uitgevoerd door het NFI.

Het NFI was, samen met de Oorlogsgravenstichting en de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht betrokken bij de opgravingen op 12 en 13 mei 2009.

De Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog bestaat uit medewerkers van het Korps landelijke politiediensten (KLPD), DNA-afnemers van de regiopolitiekorpsen IJsselland en Brabant-Noord, specialisten van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht en medewerkers en vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis.

Meer informatie