NFI publiceert evaluatie Zwartboek

Maandag heeft de minister van Justitie Kamervragen beantwoord over het ‘Zwartboek NFI’. De algemeen directeur van het Nederlands Forensisch Instituut gaf in 2008 opdracht om de in het Zwartboek geuite kritiek te laten evalueren en te kijken of er aanleiding was voor verbetering/veranderingen. Geconcludeerd is dat er geen onzorgvuldigheden geconstateerd zijn die een relevante invloed hebben gehad op onderzoeksresultaten en conclusies.

In het licht van de zorgvuldigheid is de evaluatie indertijd ter informatie gestuurd aan het Openbaar Ministerie. Het NFI correspondeert niet met burgers over zaken; de discussie over onderzoeken van het NFI vindt bij voorkeur plaats in het strafproces. Nu het proces is afgerond en er geen bezwaar is tegen openbaarmaking, heeft het NFI besloten deze evaluatie te publiceren.

De betreffende notitie is hieronder te downloaden.

Het 'Zwartboek NFI' werd in 2007 opgesteld door burgers die gezamenlijk opereren onder de vlag van de website www.geenonschuldigenvast.nl. In het Zwartboek staat 'de Deventer moordzaak' centraal.