Forensische technologie biedt grote kansen

De strafrechtsketen kan in de toekomst vele malen effectiever en efficiënter functioneren, mits de partijen in de keten de kansen op vernieuwing grijpen. Dit kan leiden tot een hoger oplossingspercentage, vergroting van de pakkans, verhoging van de kwaliteit en versnelling en verbetering van de rechtsgang.

Kees Möhring, directeur externe relaties van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), zei dit deze week tijdens het zesde jaarcongres ‘Forensisch en technisch onderzoek, opsporing en bewijsvoering’.

“Wat het NFI betreft, kan er nog veel meer met forensische technologie gedaan worden. Door de krachten van wetenschap, bedrijfsleven en het NFI te bundelen en daarbij ook letterlijk over grenzen heen te kijken, kan forse winst geboekt worden. Politie, Openbaar Ministerie, rechters en advocaten kunnen en moeten hier richting aan geven door duidelijk te maken wat ze nodig hebben aan technologische vernieuwingen.”

Het NFI pleit dan ook voor een Meerjarenprogramma ’Forensische technologie: denken in kansen’.

Research & development 
Het NFI besteedt op dit moment jaarlijks circa 10 miljoen euro (15% van het budget) aan research & development. Hiermee beoogt het instituut state-of-the-art technologie en wetenschap te ontwikkelen en toe te passen in een forensische context waarvan de hele strafrechtsketen profiteert.