Inzet forensische technieken bij nucleair terrorisme

Nederland en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kunnen een belangrijke rol spelen bij de bestrijding van nucleair terrorisme door toepassing van state-of-the-art forensische technieken. Het NFI biedt zijn diensten graag aan in internationaal verband.

Minister-president Balkenende zei dat in zijn speech tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) in Washington. De top is georganiseerd door president Obama om afspraken te maken over de beveiliging van nucleair materiaal.

Oproep

De minister-president nodigde de aanwezigen uit om zich aan te sluiten bij Nederland en hun kennis en expertise op relevante gebieden met elkaar te delen. Dit in het verlengde van de actieve inzet van Nederland en het NFI voor internationale samenwerking bij de bestrijding van nucleair terrorisme. 

Expertise

Op de top spreken ruim veertig landen over de opsporing en bestrijding van de smokkel van nucleair materiaal. Het NFI beschikt over state-of-the-art forensisch-technische kennis en expertise. Fysische, chemische, maar zeker ook digitale technieken, kunnen worden ingezet bij het bestrijden van chemisch, biologisch, radioactief en nucleair terrorisme. Daarbij kan gedacht worden aan data-analyse ter herkenning van verdachte patronen in grote hoeveelheden gegevens en aan biometrische expertise, zoals gezichtsherkenning en het zichtbaar maken van latente vingersporen.

Driedimensionaal

Experts van het NFI kunnen beschadigde digitale gegevens herstellen, waardoor deze gegevens gebruikt kunnen worden voor opsporing van verdachten. Daarnaast beschikt het NFI over zeer geavanceerde digitale technieken die het mogelijk maken om een driedimensionaal beeld van een (nucleaire) plaats delict te maken, waardoor onzichtbare forensische sporen, onder andere op nucleair materiaal, zichtbaar worden en reconstructies van bijvoorbeeld een aanslag gemaakt kunnen worden. 

Meer aandacht

Het NFI is een van de weinige forensische instituten met een programma op CBRN-gebied. CBRN staat voor chemisch, biologisch, radioactief en nucleair materiaal. Samen met de FBI speelt het NFI een belangrijke rol op dit terrein. In juni 2009 riep het NFI tijdens GICNT (internationaal topoverleg in Den Haag) op tot meer aandacht voor forensisch onderzoek bij de strijd tegen nucleair terrorisme.