Internationale rechtsorde kan mogelijkheden forensisch onderzoek beter benutten

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft op het twaalfde Crime Congress van het United Nations Office on Drugs and Crime in Salvador, Brazilië inzicht gegeven in de ondersteuning die het instituut kan bieden op het gebied van forensisch onderzoek, training en het organiseren van operationele samenwerkingsverbanden. Het NFI deed dit op verzoek van de VN.

Tijdens het congres richten delegaties uit VN-lidstaten zich op een veelheid aan criminaliteitsproblemen. Forensisch onderzoek stond niet hoog op de agenda, maar daar begint nu verandering in te komen. Het is de bedoeling dat de bijdrage van het NFI aan het congres leidt tot een impuls.

Grensoverschrijdend onderzoek

Hoogontwikkeld forensisch onderzoek is tot op heden beperkt gebleven tot nationale strafrechtketens in ontwikkelde landen. Daar heeft het inmiddels zijn enorme waarde bewezen. Het aantal zaken bij het NFI is de laatste tien jaar vervijfvoudigd bij een daling van de criminaliteit. Forensisch onderzoek is echter even effectief bij het bestrijden van internationale criminaliteit en terrorisme. Hier is echter nog een wereld te winnen, zoals in internationaal verband in toenemende mate wordt onderkend.

Het NFI pleit daarom voor een grotere inzet van forensisch onderzoek bij het handhaven van de internationale rechtsorde. Het NFI biedt daartoe in internationaal verband zijn diensten en grote expertise aan, zowel op het gebied van zaakonderzoek, als op training, als op het helpen opzetten van forensische faciliteiten in landen die dat nog niet hebben, met als doel de versterking van de internationale rechtsorde.

NFI Academy

Het NFI kan, al dan niet samen met andere landen en organisaties, bijzondere ondersteuning bieden bij het uitvoeren van onderzoeken op de plaats delict. Daarnaast biedt het NFI, via de NFI Academy, nationaal en internationaal trainingen, kennis en advies op het gebied van forensisch onderzoek aan. Een ander internationaal speerpunt van het NFI is het ondersteunen en organiseren van internationale samenwerkingsverbanden bijvoorbeeld op het gebied van innovatie.

Directeur Möhring: "Er is voor forensics letterlijk een wereld te winnen. Strategische en operationele samenwerking tussen landen kan veel winst opleveren. Zeker als daarbij ook de innovatiekracht van het internationale bedrijfsleven wordt benut".