DNA-match in zaak Luten

Vandaag heeft de regiopolitie Drenthe een verdachte aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Andrea Luten in 1993. Deze persoon is aangehouden nadat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken een match heeft gevonden tussen het DNA-profiel van deze persoon en het DNA-profiel van sporenmateriaal uit deze zaak.

In november 2009 is de verdachte door de politierechter veroordeeld. Dat was de eerste keer dat hij voor een rechtbank moest verschijnen. In verband met de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden, heeft hij zijn DNA moeten afstaan. Op 23 april 2010 heeft het NFI het Openbaar Ministerie bericht dat er sprake was van een match met het DNA-spoor in de zaak van Andrea Luten.

In 1993 werd Andrea Luten aangetroffen in het bos bij Gijsselte. Toen is meteen een groot onderzoek gestart. Na 1993 zijn er in 2000 en 2005 nog twee vervolgonderzoeken geweest.

In 2005 is uit reeds beschikbaar sporenmateriaal met behulp van nieuwe technieken een volledig DNA-spoor vastgesteld. Naar aanleiding daarvan heeft in 2005 een grootschalig DNA-onderzoek plaatsgevonden. Dit heeft toen niet geleid tot een verdachte.

Op dit moment bevinden zich ruim 98.000 DNA-profielen van personen en meer dan 42.000 DNA-profielen van sporen in de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken, die wordt beheerd door het NFI.