Prins Willem-Alexander bezoekt NFI op WCIT2010

Op het driedaagse World Congress on IT (WCIT2010) dat in Amsterdam wordt gehouden, is het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) trackleader voor het thema Veiligheid en IT. In het themapaviljoen van Veiligheid en IT heeft Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander het NFI bezocht.

Veiligheid

Het WCIT2010 omvat tien thema’s ('tracks'). Aan elk thema wordt door een marktpartij invulling gegeven. Het NFI geeft leiding aan het thema over veiligheid en IT (Security & Safety). Trackleader Tjark Tjin-A-Tsoi, algemeen directeur van het NFI, zegt hierover: "Door het toenemende gebruik van ICT ontstaan er ook nieuwe veiligheidsvraagstukken, van cyberterrorisme tot aanvallen met virussen. Forensische digitale technologie is één van de snelst groeiende gebieden binnen het NFI. Het is goed dat tijdens het WCIT binnen de track Security & Safety ook aandacht wordt besteed aan de duistere zijde van de digitale wereld en dat met zowel private als publieke partijen de aanpak van dergelijke veiligheidsvraagstukken kan worden verkend. Informatietechnologie biedt ook nieuwe mogelijkheden voor misdaadbestrijding en het verhogen van de veiligheid."

Koninklijk bezoek

In het themapaviljoen van de track Security & Safety werd Prins Willem-Alexander ontvangen door het NFI. De deelnemende partijen presenteren in het paviljoen state-of-the-art toepassingen. In een nagebouwde plaats delict kreeg de prins uitleg over hoe verloren gewaande gegevens van een mobiele telefoon weer zichtbaar gemaakt kunnen worden, met behulp van specifieke technieken (data-extractie). Ook het project CSI The Hague kreeg de nodige aandacht.

Ambities

De bijdrage van het NFI is een logische stap na het innovatiecongres dat het NFI in oktober 2008 organiseerde, en past geheel in de research & development-strategie om onder andere meer met het bedrijfsleven te willen samenwerken.

WCIT

Het WCIT is de belangrijkste IT-topconferentie ter wereld, die iedere twee jaar politici, ICT-bedrijven, CEO’s en topmanagers van bedrijven en overheden bij elkaar brengt. Tijdens dit congres, dat van 25 tot en met 27 mei in Amsterdam wordt gehouden, worden wereldwijde thema’s aangepakt, zoals energie, water en veiligheid. Op deze wereldtop komen aanbieders, afnemers en eindgebruikers van IT-technologie samen om afspraken te maken over het oplossen van sociale en economische problemen met behulp van ICT.

Partners van het NFI in de track Security & Safety zijn ABN-AMRO, Capgemini, Digidentity.eu, Microsoft, Schiphol Group, Siemens en SurfNet.