CBRN-oefening in politievakblad Blauw

In het zaterdag verschenen nummer van politievakblad Blauw staat een reportage over een CBRN-oefening die 21 april in het Field Lab van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) werd gehouden. De oefening stond in het teken van een verkenning van een CBRN-PD.

NFI Academy

De NFI Academy organiseert en faciliteert op basis van een jaarprogramma diverse oefeningen en trainingen, om vertrouwd te raken met alle technische en forensische aspecten van een CBRN-PD, maar ook om de onderlinge communicatie te optimaliseren. Een CBRN-PD is een plaats delict van een calamiteit waarbij Chemische, Biologische, Radiologische en/of Nucleaire middelen betrokken zijn.

Calamiteit

Wanneer het Landelijk Team Forensische Opsporing bij een calamiteit de inschatting maakt dat er CBRN-middelen in het spel zijn, dan kan het LTFO het NFI inschakelen. Het NFI heeft specialistische kennis over CBRN-sporen en kan deze op verantwoorde wijze veiligstellen: zowel met het oog op de veiligheid van de mensen op de plaats delict als met het oog op het forensisch onderzoek.

Onbekend terrein

Eind juni staat een multidisciplinaire oefening op stapel, in een nieuwe omgeving die nog niet vertrouwd is voor het CBRN-team. Daar worden forensisch adviseurs en politie bij betrokken.