Politievakblad Blauw over brandhonden

Het NFI en het KLPD constateren jaar in jaar uit dat de inzet van brandhonden op een plaats delict (PD) loont; de brandhond levert de meest betrouwbare indicatie op voor de aan- of afwezigheid van een ontbrandbare vloeistof.

Zaterdag verscheen in het politievakblad Blauw een artikel over de inzet van brandhonden op een plaats delict. Een NFI-deskundige op het gebied van chemisch brandonderzoek en hondentrainers van het Korps Landelijke Politiediensten leggen uit wat de betekenis van brandhonden in de forensische opsporing kan zijn. 

Neus voor brand

Monsters die een hond aanbrengt leveren volgens de statistieken het minst aantal fout-positieve meldingen op. De keren dat een hond ten onrechte niet meldt blijken in de praktijk ook erg laag te zijn. Dit alles maakt de brandhond een betrouwbaar hulpmiddel op de PD. De reactie van de hond kan meteen als richtinggevend worden beschouwd voor verder recherchewerk, en resulteert bovendien in een effectieve voorselectie van het aantal door het laboratorium te onderzoeken monsters.

Ontbrandbare vloeistoffen

Sinds begin 2010 hanteert het NFI de nieuwe term ontbrandbare vloeistoffen (ignitable liquids) als het gaat om onderzoek naar sporen in brandresten, en niet meer de oude term brandversnellende middelen.