NFI vindt DNA-match in onopgeloste moord op ‘rozenmeisje’

Een DNA-onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft een DNA-match opgeleverd die heeft geleid tot de aanhouding van een Duitse man. Hij wordt verdacht van een moord op een jonge vrouw in 1996. Zij werd in dat jaar gevonden in Lottum (Limburg), nabij rozenkwekerijen. Het is nog steeds niet bekend wie zij is.

Het NFI heeft het DNA-onderzoek uitgevoerd op celmateriaal, dat bij het slachtoffer was gevonden, in het kader van een cold-case onderzoek. Het DNA-profiel heeft een match opgeleverd met een DNA-profiel dat in Duitsland bekend was. De profielen werden uitgewisseld op basis van het Verdrag van Prüm.

Verdrag van Prüm

Nederland is aangesloten bij het Verdrag van Prüm, dat inmiddels is omgezet in EU-wetgeving. Dagelijks worden DNA-profielen van verschillende landen met elkaar vergeleken. Nederland vergelijkt DNA-profielen met: Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Luxemburg, Slovenië, Finland en Frankrijk. Op 31 december 2009 zijn er in totaal 1.103 internationale matches gerapporteerd, waarvan 629 in 2009.