NFI en WetStone Technologies bundelen krachten

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en WetStone Technologies, wereldspeler op de markt van forensische software, tekenen 26 augustus een ‘Memorandum of Understanding’.

De ondertekening vindt plaats op de Nederlandse ambassade in Washington door Tjark Tjin-A-Tsoi, algemeen directeur van het NFI en Chet Hosmer, president van WetStone B.V. Beide organisaties gaan kennis uitwisselen en nieuwe kennis en producten ontwikkelen, met name op het gebied van ‘live forensics’ en ‘steganografie-analyse’.

Internationale ambities

Live forensics is het forensisch onderzoeken van (nog) draaiende datasystemen, zodanig dat er geen data verloren gaat en zonder dat het proces wordt stilgelegd. Steganografie-analyse is het onderzoeken van verborgen boodschappen in beelden, teksten of geluidsfragmenten.

Het bundelen van kennis van het NFI (op het gebied van beeldonderzoek en biometrie) met kennis van WetStone (op het gebied van beeldherkenning) kan een belangrijk platform bieden voor de internationale strategie van beide organisaties. Chet Hosmer, president van WetStone: “Door deze krachtige samenwerking wordt het mogelijk om innovatieve opsporingstechnologieën voor cybercrime te ontwikkelen, die wereldwijd de ordehandhaving kunnen ondersteunen. Het delen van onderzoeksresultaten en –methoden is bijzonder belangrijk, omdat criminelen hoe dan ook samenwerken.” 

Innovatie

Tjark Tjin-A-Tsoi, algemeen directeur van het NFI: "De rol van forensisch-technisch onderzoek zal door technologische ontwikkelingen steeds dominanter worden, zowel in de opsporingsfase als in de vervolgingsfase. Met name de mogelijkheden van hightech methoden op het gebied van ICT, moleculaire biologie en chemische technologie zijn daarbij opvallend."

Innovatie is daarom voor het NFI een belangrijk speerpunt. Bij het ontwikkelen van forensische technologie richt het NFI zich, naast de academische wereld, meer dan in het verleden op publiek-private samenwerking met technologiebedrijven in binnen- en buitenland. Bij technologiebedrijven is namelijk zeer veel know-how aanwezig die de verdere ontwikkeling van de forensische technologie en producten kan stimuleren. Al eerder ondertekende het NFI een ‘Memorandum of Understanding’ met Microsoft, met het National Institute of Scientific Investigation uit Korea en met Riken, een Japans onderzoeksinstituut. 

Over het NFI

Het NFI levert in opdracht van klanten kwalitatief hoogwaardige forensische diensten met behulp van state-of-the-art technologie en wetenschap. Het NFI is een leverancier van objectieve forensische informatie en werkt aan de hand van concrete onderzoeksvragen van de opdrachtgevers. Het NFI is onafhankelijk en neemt geen standpunten in met betrekking tot schuld of onschuld. In 2009 realiseerde het NFI ruim 46.000 producten.

Over WetStone

WetStone Technologies is een wereldwijd opererende dienstverlener op het gebied van innovatieve ‘cyber security’ oplossingen. Sinds 1997 voorziet WetStone zijn klanten van het onderzoek, de technologie, opleidingen en diensten in de strijd tegen cyber crime. WetStone is onderdeel van Allen Corporation of America.